Waar is Bea?
Social media China
China,  Reizen

Hoe gebruik je Social Media in China?

Kun je op Instagram in China?

Dit is een van de meest gestelde vragen die ik krijg via Instagram. En dus heb ik eindelijk de tijd gevonden om hier een blog over te schrijven. Ik snap namelijk als geen ander, hoe leuk het is om via Instagram je eerste vakantiekiekjes vers van de pers te kunnen delen. Social media is niet meer weg te denken uit onze samenleving en ook ik maak me schuldig aan het plaatsen van mijn wilde Zeeuwse huis-tuin-en-keuken avonturen op Insta-stories. Hoewel ik op vakantie nog wel eens een break neem en soms best een paar dagen offline kan zijn, moet ik toegeven dat ik dit geen drie a vier weken volhoud. Contact met het thuisfront blijft toch onderdeel van mijn vakantiebeleving.

Dus hoe moet dat nu als je op reis gaat naar China. Het land waar je niet alleen The Great Wall hebt maar ook The Great Fire Wall. China blokkeert populaire social media én ook google. Dus Instagrammen, Facebooken en google-mapsen: dat gaat niet zomaar in China.

Maar dit klinkt natuurlijk alsof er toch wél mogelijkheden zijn om die Great Fire Wall te omzeilen?

Dat klopt inderdaad. Er zijn manieren om toch je foto’s met het thuisfront te delen via social en/of What’s App. Dit doe je door zogenaamde VPN’s op je mobiele telefoon te downloaden.

Wat is een VPN?

Even wat achtergrond informatie. Wat is een VPN nu eigenlijk precies? De afkorting VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Door gebruik te maken van een virtueel privé netwerk ben je in staat om je eigen dataverkeer via een versleutelde en beveiligde verbinding naar een externe server te sturen. Vanuit deze server wordt je data vervolgens weer het internet op gestuurd. Door deze handeling veranderd het IP-adres dat de rest van de wereld van jou te zien krijgt. Dus dan lijkt het alsof je niet in China bent maar in een ander land. Lang verhaal kort: ga je naar China en wil je social media, what’s app en/of Google op? Dan moet je gebruik maken van een VPN. Ik leg je graag uit hoe je te werk gaat.

Jong en oud, vroeg of laat…in China ben je altijd online. (dit is in Shanghai)

Het VPN-stappenplan:

Het is belangrijk om dit voor je vertrek naar China op je telefoon/tablet en/of laptop  te downloaden. Op dit moment zijn er nog wel een aantal gratis maar ik raad je aan om er meer dan één te downloaden. Tijdens mijn laatste reis naar China, in september 2018, heb ik gebruik gemaakt van de volgende (gratis) VPN-servers:

  • Turbo VPN
  • Onavo VPN (hier ben ik overigens niet meer heel zeker van, ik heb deze voor het laatst gebruikt in 2017)
  • Betternet
  • Tunnelbear VPN
  • Express VPN

Bovengenoemde VPN’s werkte vorig jaar september dus prima op een Android telefoon. Voor vertrek download je ze via de Playstore/Appstore op je telefoon en zorg dat je minimaal even één keer verbinding maakt. Doe je dit niet, dan werkt het in China sowieso niet. (been there…done that..;-)) Als je in China aankomt en je bent in je hotel of op de airport dan, klik dan de VPN server aan voor het maken van verbinding en voila…als het goed is stromen de appjes binnen en kun je je eerste Insta-storie plaatsen. Verwacht geen topsnelheid qua verbinding, maar hee je bent weer even in de online-wereld beland.

En What’s app dan?

Nog even een tip ten aanzien van het gebruik van What’s App. Ook dit begint namelijk langzaamaan wat lastiger te worden. Tijdens mijn laatste twee reizen door China, in 2018, ben ik actief de Chinese versie van What’s App gaan gebruiken: We-Chat. Ik heb hier een account aan gemaakt en gevraagd aan mijn vriend en familie om dit ook te downloaden. Mocht What’s App niet mee werken of het werkt maar is ontzettend traag? Dan hebben we altijd nog We-Chat. Een Chinese chat-app die sowieso altijd werkt. Dit Chat programma gebruik je echt precies hetzelfde als What’s App maar is dus gewoon legaal te gebruiken. Extra handig is, is dat je op veel grote treinstations en airports in China door het hebben van een We-Chat account vaak gemakkelijk én gratis van de wifi-functie gebruik kunt maken.

Social Media en Google in Hongkong

Hongkong blijft voorlopig letterlijk en figuurlijk een bijzonder gebied binnen China. Hier geldt namelijk The Great Fire Wall niet en kan er dus naar hartelust geFacebooked, Insta’t en gegoogelt worden.

Vind je het heerlijk om juist even offline te zijn tijdens je reis? Uiteraard ook geen enkel probleem, dan hoef je helemaal niks anders te doen dan te genieten van je rust in de offline-wereld. Ook dat kan ik mij goed voorstellen…

Zin in China-reis-voorpret in beeld? Bekijk dan zeker eens mijn China-foto’s op mijn Instagram-feed. Heb je reisvragen? Let me know. Ik vind het altijd leuk om van toekomstige China-fans te horen! 😉