Waar is Bea?
Shanghai de Bund
China,  Reizen

Hoe plan je een rondreis door China?

Wellicht heb je afgelopen maand wel op de vakantiebeurs gelopen en raakte je Chinees geïnspireerd of heb je al jarenlang een diepgewortelde wens om naar China te reizen. Of waren de KLM-werelddeal tarieven naar China je gunstig gezind en zijn de tickets geboekt of staan ze in optie? Dan moet de reis gepland worden!

Dat snap ik heel goed. ?Natuuuuuurlijk snap ik dat heel goed. Voor iemand die er al zeven keer is geweest, waarvan zes keer in de afgelopen drie jaar, is het echt even wennen om mij te realiseren dat er dit jaar (nog) geen reis naar dit gigantische land op de planning staat. Maar misschen voor jou wel! Ik kan mij dat goed voorstellen. Maar hoe begin je nu met het plannen van een reis door zo’n groot land? Hoeveel weken heb je nodig om door China te reizen? Welke route ga je volgen? Hoe ga je reizen? Met de trein of de bus? Wat een vragen. Logisch ook!

Met de trein reizen in China

Hypermoderne treinen in China. Ik vertrok hier vanaf Beijing South naar Zhengzhou (april 2018)

Maar. Begin bij het begin. En dat is door je te realiseren dat China even groot is als Europa. Je kunt het niet in één reis ontdekken, dus je zult moeten bepalen waar jij en je reisgezelschap tijdens de aankomende eerste reis de focus op willen hebben. Wil je historie? Wil je natuur? Wil je cultuur? Of wil je een combinatie? China heeft het allemaal, je moet het alleen goed plannen!

Wat wel heel belangrijk is om je daarbij ook nog te bedenken is dat China absoluut geen strandbestemming is. Dus wil je je reis eindigen op paradijselijke bountystranden? Reis dan door naar Thailand, Maleisie of Indonesie. Of boek een extra vakantie en ga na je China-reis nog even ontspannen in Griekenland of Spanje. Dan ben je denk ik hetzelfde geld kwijt als een extra vluchtje vanuit China naar bovengenoemde Aziatische strandbestemmingen.

Goed. Dan is dat duidelijk. Je wilt nog steeds naar China.

Maar wat is nu de beste reistijd om naar China toe te gaan?

Regen in Lijiang in 2016 maar mét typisch Chinees roze parapluutje! (en warm genoeg voor slippers ;-))

Ik ga absoluut in herhaling vallen maar China is groot en heeft dus ook een zeer divers klimaat. Tijdens een rondreis zul je diverse plekken aandoen en met temperatuurswissels in aanraking komen. Ik ben zelf in verschillende periodes in China geweest en ben tot de conclusie gekomen dat september eigenlijk een prima maand is om een rondreis te maken.

 • Na de schoolvakanties
 • Geen extreme hitte
 • Geen extreme kou
 • Weinig tot geen regen gehad (oké op die orkaan in Hongkong na dan…)

Maar eigenlijk moet ik zeggen dat ik afgelopen jaar in september in mijn korte broek in Beijing en op de Chinese Muur liep. Maar ik wilde dat ik mijn winterjas bij me had in de provincie Gansu, nog geen drie dagen later. Vervolgens reisden we weer door naar het zuid-oosten waar het zweet weer van ons voorhoofd drupte. Het merendeel van onze reis was zonnig en warm, en dat is voor ons een hele prima combinatie. Hoeft het voor jou niet zo heel heet te zijn? Denk dan aan de maanden april en mei. Gemiddelde temperaturen (15-20 graden), waarbij het wat warmer is in het zuid-oosten. Extreem heet kan het in het noorden worden in de zomermaanden: eind juni – juli en augustus. Daarnaast kan het in populaire gebieden als Guilin en Yangshuo (provincie Guangxi) ook behoorlijk regenen in deze maanden. Toch merk je ook in China goed dat het klimaat aan het veranderen is. In de zomer van 2018 zijn er bijvoorbeeld veel bezoekjes aan Beijing compleet verregend. Normaal gesproken gutst het zweet hier van je voorhoofd.

Ook dit is China. Veel te warm gekleed aan het Erhai Lake in Dali (Yunnan) (april 2018)

Kortom, heb je de keuze? Dan is mijn advies om in de maanden april, mei, juni of september te gaan. Dit zijn over het algemeen de meest stabiele maanden, voor wat het weer betreft, voor een reis door China.

De zomermaanden zijn wat warmer en drukker. De wintermaanden koud en eigenlijk gewoon minder aantrekkelijk. Hoewel een bezoekje aan de Chinese Muur bedolven onder de sneeuw ook nog wel op mijn lijstje staat. Hmmm…

Goed. Je wilt nog steeds naar China! Yes! En de periode is uitgezocht. Je hebt je vrije dagen akkoord gekregen? Dan kan het leukste beginnen: het plannen.

Waar wil je je reis beginnen?

De meeste China-newbees beginnen hun reis in Beijing. Uiteraard mag je China bijna niet verlaten zonder deze stad met al haar highlights te hebben bezocht. Trek hier minimaal drie dagen voor uit zou ik zeggen. Ik ben er nu al zes keer geweest en raak hier niet uitgekeken. Tijdens mijn eerste bezoek aan China bezochten we in drie dagen tijd:

 • De Chinese Muur bij Jinshanling (voor een uitgebreid reisverslag van mijn bezoek: klik hier) (trek hier één dag voor uit)
 • De Verboden Stad
 • Het Tianamen Square
 • De Temple of Heaven
 • De Lama Temple
 • Het Zomer Paleis
 • De Olympic Green
De Verboden Stad: ook voor een derde keer superindrukwekkend <3

Voor de Chinese Muur trokken wij wel een volle dag uit. Maar dit had ook te maken met het feit dat we de Chinese Muur wilden bezoeken op een plek die niet overlopen werd met toeristen. Daarom kozen we voor het gedeelte bij Jinshanling. Op zo’n drie uur rijden van Beijing. Wil je de Muur wat dichterbij Beijing bezoeken? Kies dan voor Mutianyu of Badaling. Deze gedeelten worden wel een stuk meer bezocht en zijn volledig gerestaureerd maar daardoor wat makkelijker toegankelijk.

De overige highlights hebben wij in de resterende twee dagen bezocht. Het openbaar vervoer is in Beijing ontzettend goed geregeld, met de metro kom je eigenlijk overal. Ook geen zorgen over je Chinees…alles wordt ook gewoon in het Engels aangegeven. Mocht je onverhoopt dagen over hebben om in te plannen? Denk dan zeker aan een extra nachtje Beijing. Doe alles op een wat rustiger tempo of dwaal een half dagje door de Hutongs, speel een potje ping-pong aan Hou-hai lake…

En na Beijing?

Ja. Dan kun je eigenlijk alle kanten op. Met vijf treinstations, een hoop metrostations, twee vliegvelden en talloze busverbindingen kun je alle plekken in China wel bereiken. De keuze is reuze.
Ga je voor historie en cultuur? Denk dan eens aan Pingyao en Datong. Of vervolg je reis naar het indrukwekkende Terracottaleger van Xi’an. Wil je het boeddhisme ervaren? Vlieg naar Lanzhou en ontdek een beetje Tibet in China. Toch meer van de natuur? Reis naar het zuid-oosten en bezoek de Karstbergen en de rijstvelden. Krijg je al keuzestress? Laat mij je helpen!

Wat was het warm! De rijstterrassen van Ping’an in september 2018!

Maar wat vind jij nu een goede route voor drie weken?

Heb jij drie weken de tijd? Ga je voor het eerst naar China en wil je een combinatie van historische highlights (de Chinese Muur, de Verboden Stad en bijvoorbeeld het Terracotta-leger?), natuur, cultuur en wereldsteden? Kies dan voor een behapbare route die volledig per trein te doen is (voordelig, comfortabel én je ziet veel):

 1. Beijing (eigenlijk gewoon een must)
 2. Pingyao (dwaal rond in de lampionnendorpjes van weleer…)
 3. Xi’an (Terracottaleger)
 4. Yangshuo (Karstbergen)
 5. Ping’an (Rijstterrassen)
 6. Shanghai of Hongkong
Prachtige uitzichten vanaf de Victoria Peak in Hongkong

Met deze route heb je een goede kennismaking met China te pakken wat mij betreft. Al deze plekken kun je met de trein bereiken, je hebt veel keuze in hotels en in drie weken tijd genoeg dagen om China te leren kennen. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden maar dan wordt dit blog wel erg lang en onduidelijk.

Ik hoop dat dit blog je een beetje een idee geeft van de mogelijkheden. Heb je vragen over het reizen in China of heb je advies nodig over je eigen route? Laat het mij gerust weten! Als rasechte China-fanaat denk ik graag met je mee!

Lees je graag meer over mijn reiservaringen in China? Klik dan hier.