Waar is Bea?
Excursietip,  Middelburg

Wandelen met Alpaca’s in Middelburg

Alweer een tijdje geleden vertelde een vriendin dat ze, als verrassing voor haar verjaardag, een wandeling had gemaakt met Alpaca’s. Deze van oorsprong Zuid Amerikaanse lama-achtige dieren staan bekend om hun schattige fluffy uiterlijk en wat onnozele blik in hun ogen. Tegenwoordig kun je op diverse plekken in het land op pad met de Alpaca’s en dus ook hier in het Zeeuwsche. Nu leek het mij al een bijzonder leuk idee maar door de verhalen van de vriendin was ik overtuigd. Ik wilde ook!!! En dus ging ik in mijn hoofd even de mensen af die in dit enthousiasme mee zouden kunnen gaan. Uiteindelijk appte ik het idee aan mijn diabestie, Irene, die meteen net zo enthousiast was als ik. Maar…haar vriend ook. Dus dan zou het natuurlijk leuk zijn als mijn BF ook mee zou gaan. Voor de mannelijke balans, zeg maar.

Alpaca's wandelen

Ik had een donkerbruin vermoeden dat ik bij vriendlief wat meer overtuigingskracht in zou moeten zetten maar niet geschoten is altijd mis en dus appte ik vriendlief de link naar de Alpaca-website. Het gesprek dat daarna volgde, is het delen waard:

Vriendlief: Alpaca’s. Had je het daar van de week niet over?

Vriendlief: Daar heb je ook wel eens een filmpje van laten zien, van een vlogger.

Ik: Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Dus….wil je ook mee? Irene & BF vinden het ook leuk!

Vriendlief: Dus omdat een vlogger dat ook gedaan heeft, wil jij dat ook?

Ik: Jeetje. Zeurpiet.

Vriendlief: Wat is hier nu precies leuk aan?

Ik (inmiddels geïrriteerd vanwege getemperd enthousiasme): Lijkt het je leuk of niet?

Vriendlief: Ik ken de Alpaca niet zo goed.

Ik: Je enthousiasme kent geen grenzen.

Vriendlief: Ik heb geen idee waar ik ja tegen zeg.

Ik: stuurt link naar website nogmaals.

Vriendlief: Het lijkt op het uitlaten van een hond. Maar doe maar hoor.

Alpaca's Middelburg
Over de brug richting het centrum van Middelburg mét Alpaca Amber!

En zo kon het gebeuren dat ik drie mensen (waarvan één gematigd) heb kunnen vinden die met mij het Alpaca avontuur aan wilden gaan. Op de website van Alpaca’s Zeeland kwam ik vervolgens een wandeling tegen waarbij je met Alpaca’s door hartje Middelburg slentert. Ik zag mezelf al lekker drentelen met een schattige fluffy Alpaca aan een lijntje door al die fotogenieke authentieke straatjes van Middelburg. Misschien konden we zelfs wel even stoppen in de straat waar wij wonen (middenin het centrum)…even een leuk fotootje van een Alpaca voor de deur? Jullie lezen het al…ik zag het al helemaal voor me. En dus gaf ik ons vieren op voor de unieke wandeling. Irene kreeg Alpaca-sloffen van de bf, ik laadde mijn camera op…een goede voorbereiding is het halve werk! Het kon ons niet gauw genoeg 23 december worden.

Wandelen met Alpaca’s

Op de bewuste 23 december openden we onze gordijnen en ik kon de teleurstelling niet onderdrukken.  Het regende. Pijpenstelen. Al turend naar de donkere bewolkte lucht, leek het er niet op alsof het een kort buitje zou gaan worden. Op de website lazen we terug dat de Alpaca’s niet van regen houden en dat er dan een grote kans zou zijn dat het zou worden afgelast. Logisch ook, om nu anderhalf uur te gaan wandelen in de regen…

Maar we hadden nog geen tegenbericht gehad en dus stapten we vol goede moed, met paraplu’s maar zonder camera richting de Alpaca’s die per trailer vanuit Aagtekerke naar Middelburg waren vervoerd. We kregen eerst even wat tekst en uitleg over de dieren, leerden dat hun plek in de kudde heel belangrijk is. Zo was er Alfa, zij was de leider van het stel en zij liep altijd voorop. Daarnaast was er Amber, de newbee. Haar moeder is overleden toen zij pas twee maanden oud was. Zij moet haar plek in de kudde nog vinden en dus is er op dit moment nog wat onrust binnen de groep. Goh. Alpaca’s zijn dus kudde dieren. Nooit geweten.

high tea alpaca's
Even een poep- en plasstop!

Na het voorstelrondje, de verkeersregels rondom Alpaca’s en de uitleg over de herkomst van de dieren was het dan eindelijk zo ver: tijd voor de wandeling! Ik vond het verhaal van Alpaca Amber wel bijzonder en dus koos ik voor Amber om met haar de eerste meters van deze wandeling te maken. Amber is vrij volgzaam en liep dus in keurige pas achter Alpaca Alpha aan door de oude straatjes van Middelburg.

Foto’s maken met Alpaca’s? Makkelijker gezegd dan gedaan!

Natuurlijk werden er ook her en der foto-momentjes ingelast zodat deze historische gebeurtenis kon worden vastgelegd voor het nageslacht. Ik kan je zeggen, de Alpaca’s werken niet altijd mee. Zo hebben we diverse malen geprobeerd om een kekke selfie te maken maar dat is ons helaas niet gelukt.  We hebben genoeg foto’s gemaakt om deze blogpost een gezellig aanzicht te geven. Je moet je voorstellen: vijf alpaca’s aan een lijntje, wat joelende dames eromheen en twee nuchtere heren. Dat trekt bekijks. Dat is ook wel logisch want Alpaca’s die je normaal ergens rondom de Machu Picchu in Peru ziet lopen, verwacht je niet in het Zeeuwse land. Daarom waren we een bijzondere attractie zo op de zondagmiddag. Fietsers die afstapten, automobilisten die maar wat graag voor een overstekende kudde Alpaca’s stopten, bewoners die zich achter hun raam verbaasden en lachend naar ons zwaaiden en kinderen die vol enthousiasme naar de ‘lama’s’ rende…Kortom: we (of eigenlijk de Alpaca’s natuurlijk) waren een goedbekeken attractie!

Alpaca Zeeland
Met de Alpaca’s vlakvoor de bekende Middelburgse wijnbar het Vliegendt Hert

Na ongeveer anderhalf uur waren we volledig natgeregend, poepten de Alpaca’s synchroon en waren wij een hilarisch avontuur rijker.

En wat vond vriendlief er nu eigenlijk van?
De nieuwsgierige lezer vraagt zich vast ook af hoe deze wandeling vriendlief is bevallen…Ik kan jullie vertellen, voor iemand met een kritische blik richting mijn heimlijke verlangen om een Alpaca van dichtbij mee te maken, liep hij vervolgens met een glimlach van oor tot oor met een Alpaca aan zijn hand door de stad. Om maar te zwijgen over de vraag die hij stelde aan de eigenaresse van de Alpaca’s: ‘Wij wonen in het centrum van Middelburg en zouden het leuk vinden om daar even doorheen te lopen voor een foto. Het ligt op de route. Kan dat?’

Ik bedoel maar. Het kan verkeren. Helaas kon aan zijn verzoek niet worden voldaan vanwege logistieke redenen maar dat mocht de pret niet drukken. Wij zijn ons lekker gaan opwarmen in de kroeg en kijken met veel plezier terug op de wandeling.

Dames & alpaca’s van Alpaca’s Zeeland: bedankt!

 

Alpaca knuffelen
Even gek doen met m’n diabestie Irene (ok en met Alpha)!