Waar is Bea?
Typhoon Hongkong 2018
China,  Reizen

Typhoon in Hongkong: een miljoenenstad uitgestorven.

In september van dit jaar maakte ik samen met mijn vriend een reis door China. Onze reis eindigde in Hongkong. Een miljoenenstad. Een metropool. We hadden gepland om op 16 september terug te vliegen. Een typhoon van de zwaarste categorie gooide echter roet in het eten. Ik hield tijdens deze reis een dagboek bij. Hierbij een greep uit mijn verslag van de dag dat Typhoon Mangkhut aan land kwam in Hongkong nadat zijn desastreuze pad eerst vele levens eiste op de Filipijnen.

16 september 2018:

Als alles volgens plan zou verlopen, hadden we nu ergens boven China gezeten. In een KLM toestel op grote hoogte op weg naar Amsterdam. Dat alles nooit volgens plan verloopt weet ik langer dan vandaag. Zoals je begrijpt zit ik nu dus niet in een KLM toestel maar op de 19e verdieping van het Harbour Plaza Metropolis hotel. Iemand van de technische dienst is onze hotelramen aan het aftapen. En buiten zien we niets. Waar we gisteren nog bijna bezweken door de hitte, 38 graden in de volle zon, en doorweekt waren van het zweet, staan straten nu blank. Straten waar niemand op loopt, soms een enkele chauffeur de weg op durft. Je struikelt bijna over de mensen hier in het hotel. We besluiten te ontbijten in het hotel en zitten bijna anderhalf uur. We hebben vandaag de tijd. Na het ontbijt nemen we alles op ons in. We zien buiten vrijwel geen hand voor ogen. Horizontale regen. Windvlagen. Wind. Harde wind suist langs het gebouw. De lobby is volgeladen met mensen en slechts een zonderling checkt uit. De rij voor het inchecken is altijd al lang maar er staat nu een rij tot aan het winkelcentrum, grenzend aan dit hotel. We lopen het winkelcentrum in om hier wat vertier te zoeken. Alle winkels, op de 7 Eleven na, zijn dicht. Toch lopen er mensen. Toeristen. Die ook vast zitten. Vandaag moeten we ons hier binnen zien te vermaken. Bij elke uitgang zien we waarschuwingssignalen. De regels, die horen bij het hoogste waarschuwingssignaal (T10), zijn van kracht. Voor de deuren liggen zandzakken. De deuren zijn aan elkaar vastgemaakt. Met tie-ribs , planken hout of met tape. Ook het glas zelf is getaped. Het is surrealistisch. Slechts op één plek kun je dit winkelcentrum verlaten. Bij de loopburg naar het metrostation. We lopen er heen en durven het toch aan om wat stappen buiten te zetten. De regen treft ons meteen, terwijl we overdekt staan. De wind is krachtig. Toch ben ik eigenwijs en maak een filmpje. Andere toeristen volgen mijn voorbeeld maar ik ga snel weer naar binnen. Eerder op de ochtend leek het mij nog wel mogelijk om ietsje naar buiten te gaan. Nu is het hotel mijn veilige haven. Het hotel doet goede zaken. De reden voor dit alles: Typhoon Mangkhut is bijna op volle sterkte hier in Hongkong. Onze vlucht is door KLM geannuleerd en omgeboekt naar vertrek op dinsdag 18 september. Nog meer goede zaken voor het hotel: wij zijn genoodzaakt twee nachten bij te boeken. Dat hadden we gisteren gelukkig al gedaan, via booking.com. Wat was ik blij dat er nog plek was. Nu uitchecken en vervolgens moeten verkassen naar een ander hotel in dit weer, leek mij geen pretje.

typhoon Mangkhut
Regen, wind, hagel en geen vliegverkeer: stuck in Hongkong!

We houden, voor de tweede keer deze vakantie (alleen dit keer verplicht) een lazy-Sunday. We lezen wat, slenteren door het hotel, ik typ deze blog en ik reorganiseer mijn koffer. De schoonmaakster komt langs en moet onze kamer schoonmaken terwijl wij er zijn. Vervelend maar het is niet anders. Vriendlief maakt een ‘wordfeud account’ aan en we spelen tot in den treure potjes tegen elkaar…

We bellen met het thuisfront in Middelburg en Vlaardingen om live verslag te doen van het feit dat we nog leven en hoe het er aan toe gaat, tijdens zo’n typhoon. Wat ontzettend lief om te merken hoe iedereen meeleeft.

In de loop van de middag krijgen we een beetje trek en dus besluiten we voor een broodje naar de 7 Eleven te gaan. Die was tenslotte nog open. We pakken onze spullen en vertrekken uit de hotelkamer waar we al direct wat omleidingen zien hangen richting de lift. ‘Onze’ liften zijn buiten gebruik en we moeten andere gebruiken. Hmm, zal de storm dan toch schade hebben veroorzaakt? Eenmaal beneden kwamen we terecht in een chaotische en winderige situatie. De hoofdingang van het hotel was er namelijk niet meer. De wind kon haar gang gaan. Glasscherven overal. De receptie was leeg en onbemand. Het personeel rende alle kanten op om gasten uit de lobby te houden. Jeetje. Dit kregen wij op de negentiende verdieping, gelukkig, niet mee.

Orkaan Hongkong
De ingang van het hotel voordat Mangkhut zijn intrede deed…
Orkaan Mangkhut
En dit was er na het bezoek van Mangkhut.

Nog nauwelijks van de schrik bekomen liepen we het winkelcentrum in, wat nog meer verlaten was dan vanochtend. Ook de 7 Eleven bleek dicht te zijn wegens de weersomstandigheden. Dat werd dus geen broodje! Gelukkig zagen we nog wel een klein foodcourt, hiervan waren nog twee toko’s open. En dus zaten we een kwartier later aan de dumplings onder muzikale begeleiding van een flink suizend windje. Wat was dit een surrealistische gewaarwording. Een miljoenenstad, compleet out of order. Inmiddels begrepen we ook dat in Macau, de gokhoofdstad van China, alle casino’s gesloten zijn. Ook dat schijnt niet eerder te zijn voorgekomen. Na het verorberen van de dumplings wagen we nog een stapje buiten het winkelcentrum. Ja het regent. Ja het waait. Maar alleen de rust op de weg verraad wat er nog moet gaan komen. Hongkong bereid zich voor op het ergste. En wij ook. Na een stukje het metrostation Hung Hom te hebben doorkruist, gaan we gauw terug naar binnen. De hotellobby is nog steeds een zooitje en de wind heeft vrije toegang tot dit gedeelte van het hotel. De ergste chaos zoals een paar uur terug, is er niet meer. Wij gaan ons weer verder vermaken in de hotelkamer en bereiden ons voor op ons volgende uitje die dag: het diner.

Op CNN geeft men aan dat de storm op z’n sterkst is in de avond. Wij merken er echter niets van. We zitten hoog en droog op onze hotelkamer en kijken filmpjes, van typhoon Mangkhut, die inmiddels het wereldwijde web rondgaan. Over hoe het in Hongkong gaat. Wát een natuurgeweld. Zelf beleven wij het compleet anders. Wij voelen ons een beetje opgesloten hier. Niet dat wij de straat op willen, echt niet. Maar toch. Misschien moet het besef nog komen.

Hongkong Typhoon
‘Stay indoors’. Zo bevonden wij ons heel de dag in onze hotelkamer…

We vragen ons af hoe we bij het restaurant gaan raken nu de lobby compleet is verwaaid en vinden, na wat speurwerk, wat printjes met een route die ons door kelders, liften uit het jaar kruik en personeelsruimtes uiteindelijk bij het restaurant brengt. Hongkong is een dure stad en ook het eten in het hotel is aardig aan de prijs. Voor hetzelfde bedrag zaten we gisteren nog heerlijk te genieten aan de Victoria Harbour en nu zitten we weggestopt in een donker en muf hotel met eten wat haar geld niet waard is. Maar goed. Het zij zo. We zijn in ieder geval veilig en we zitten droog. Dat kan niet iedereen zeggen dus we denken daarbij aan alle mensen op de Filipijnen die huis en haard hebben moeten verlaten voor een veilige plek. Verschrikkelijk. Dan mogen wij in ieder geval dankbaar zijn dat we safe en sound hier in het hotel ‘vastzitten’.

Kortom: we eten wat en bevinden ons binnen een half uur weer in onze schuilkamer en gaan langzaamaan maar weer slapen. Een rare dag. Een dag waar Hongkong stil stond. Een dag waarop we terug zouden vliegen. Dat vertrek werd dus uitgesteld waardoor we een paar dagen langer van de stad konden genieten. Want ondanks dat Hongkong uitgestorven was, we vastzaten in ons hotel en geen kant op konden…heb ik Hongkong nog meer in mijn hart gesloten. Een heerlijke veerkrachtige stad. Het leven ging de volgende dag door alsof er nooit een typhoon aan land was geweest. Metro’s, treinen en uber’s reden weer gewoon volgens plan. Ja, het groen in de stad was wel weggewaaid en ook zaten hele verdiepingen van wolkenkrabbers zonder ramen maar bijzonder genoeg (en gelukkig maar…) zijn er geen doden of zwaar gewonden gevallen. Op de 17e stond de zon weer strak aan de hemel, tegen een felblauwe lucht. Typhoon Mangkhut? Oh ja. Dat was gisteren.

Hongkong Typhoon
Wat is er gisteren gebeurd?