Waar is Bea?
Reizen

Nusa Penida: 3 x de highlights

Nusa Penida staat ook wel bekend als het avontuurlijke zusje van Bali. En dat klopt wat mij betreft ook zeker. Ruige kusten, heel veel baaien met paradijselijke stranden en kraakhelder water…het klonk ons als muziek in de spreekwoordelijke oren. Het is nog niet massaal ontdekt door toeristen en de faciliteiten zijn er ook niet naar: de wegen zijn bijvoorbeeld op veel punten écht slecht en de paden naar populaire bezienswaardigheden zijn soms best gevaarlijk te noemen. Máár je krijgt er een hoop voor terug. Niet voor niets was Nusa Penida voor mijn vriend en mij de absolute highlight van onze reis naar Bali. Niet in de laatste plaats omdat je hier nog echt proeft van het leven zoals dat zo’n veertig jaar geleden op Bali was. Seriously easy going. Ik blik in deze blog graag (en heel uitgebreid) terug op onze favoriete plekjes op dit eiland want…

Wat zijn dan die highlights op Nusa Penida?

Het T-Rex viewpoint bij Kelingking Beach

Met stip op nummer één staat Kelingking Beach. (Zie foto bovenaan dit artikel: do I need to say  more? ;-)) Ik denk ook dat deze plek, voor iedereen die een beetje bekend is op, om en mét Bali, deze plek wel kent. Voor ons was dit één groot avontuur. Op Instagram had ik al vrij veel plaatjes voorbij zien komen van deze T-Rex geformeerde rotsachtige bergen in zee. Leuke omschrijving he? Onderaan deze rotsachtige bergen ligt echter een prachtig strandje. Voor mij stond het vast dat ik ook één van die durfals zou zijn, die via een pittig paadje af zou dalen naar dit paradijselijke plekje. Totdat ik bovenaan stond. Een pittig paadje is namelijk nog een understatement. Ik besloot stilletjes dat als mijn vriend, met zijn hoogtevrees, af zou zien van de afdaling dat ik een stil vreugdedansje zou doen. Hij wilde al geen kekke foto op een mooi randje waardoor je leuk op de foto kon met de ‘T-Rex’. ‘Nee dat vind ik echt helemaal niets’…meldde hij. Ha! Dat was goed nieuws. De kans dat we met knikkende knietjes naar beneden zouden moeten gaan, leek hierdoor mooi verkeken. Maar niets bleek minder waar. Mijn vriend is stoerder dan ik dacht en dus zette hij koers richting het met bamboe en touwen afgezette parcours naar beneden. Huh! Wat gebeurd hier nu? Uiteraard laat ik mij dan niet kennen en dus wandelde ik, nog enigszins verbouwereerd door deze onverwachte wending, gestaag achter hem aan. En dat ging met het hart in de keel en het zweet op het voorhoofd. En dat zweet was niet alleen gecreëerd door de felle zon en de extreme inspanning. Met links en rechts een afgrond naast ons, slechts gescheiden door bamboe met touw en rotsachtige zandpaden kropen we (já bijna letterlijk) in 45 minuten naar beneden. Soms wisten we gewoon niet waar we onze voeten veilig konden neerzetten of hoe ik zo’n grote stap naar beneden moest maken. Oef. Zijn we er al bijna? We zijn nog nooit zo stil tegen elkaar geweest als tijdens die tocht. Ieder met onze eigen gedachten. En mijn gedachten dwaalde nooit verder af dan: ZIJN WE ER AL BIJNA? Maar voordat jullie afhaken…Laat ik stoppen met klagen. Het was werkelijk waar één groot avontuur en weer erg stoer en goed van mezelf (en natuurlijk ook van vriendlief) dat we dat toch maar mooi gedaan hebben. Na 45 slome minuten stonden we trillend op onze beentjes beneden. Op een hagelwit zandstrand, drijfnat van het zweet en turend naar immens hoge golven. WE DID IT!

 

Kelingking Beach Viewpoint
Ja! We made it! Kelingking Beach!

Getrakteerd op een prachtige zonsondergang op Bali, bij Kelingking Beach

Angel’s Billabong

Niet alleen de omgeving van Angel’s Billabong is mooi. De weg er naar toe is minstens zo enerverend. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, hebben omstandigheden er toe geleid dat wij lekker over Nusa Penida reden met een auto met privé chauffeur. Geen overbodige luxe toen wij op dag één richting Angel’s Billabong reden. Een geasfalteerde weg vol gaten, kuilen en overspannen scooterrijders die eigenlijk niet wisten hoe ze verder moesten rijden. Kortom: toen onze ingewanden weer op zijn plek zaten en we bijgekomen waren van deze dollemansrit, liepen we richting de rotsen waar de golven keihard op breken. Een immens geluid maar toch min of meer rustgevend om te zien. Het deed mij sterk denken aan Boca Tabla op Curaçao. We klauterden over wat rotsen voor wat foto’tjes en maakten praatjes met andere toeristen. Want ja, echt de enige waren wij hier niet.

Infinity Pool Angel's Billabong
Toch gelukt! Een foto zonder medetoeristen vanuit de Infinity Pool bij Angel’s Billabong

Waar het ook vechten voor je plekje is, is de bijbehorende natuurlijke infinity pool. Je noemt het een zwembad maar echt zwemmen is lastig. Niet alleen door de rotsige bodem maar ook door de verraderlijke golven. Wij hadden ons bezoek gepland tijdens eb en hadden de tijden hiervoor ook van tevoren opgezocht. Ik wilde er graag in lopen, zwemmen hoefde niet perse. Vriendlief assisteerde mij wegens uitglijd-gevaar en onhandigheid mijnerzijds zodat ik toch weer een mooi fotootje kon schieten. Thanks schat  <3 😉 (het is hier overigens nog best lastig om een plaatje te schieten zonder andere toeristen maar de Chinezen gunden mij toch even mijn momentje…!) Alsnog blijft het wel een mooie speling van de natuur (oef…ja dat zeg ik heus).

Chillen op Atuh Beach

Na onze hachelijke avonturen op de scooter wilden wij even lekker een middagje bijkomen. De eigenaar van ons hotel wist hier de perfecte locatie voor: Atuh Beach. Een toch wat populair en semi-toegankelijk strand aan de oostkust van Nusa Penida. Op slechts 25 minuten rijden van ons hotel. Dat klonk ons op dat moment als muziek in de oren. Hop, zwemkleding aan én gaan! We werden tijdens onze eerste kilometers in de auto meteen overtuigd van onze goede keuze. We hoefden niet te navigeren en al die slingerwegen en kuilen in de weg hoefden we ook niet te omzeilen. We hoefden alleen maar te genieten van de voorbijgaande landschappen en de Indonesische covers van Justin Bieber en Whitney Houston. I mean. What’s not to love? Onze chauffeur parkeerde zijn auto wel heel hoog bovenaan een berg en ik vermoedde al dat Atuh Beach beneden in de baai zou zijn. En ja hoor. Er moest nog ietwat afgedaald worden. Nu zou je denken, maar jullie hebben Kelingking Beach toch al gehad? Nee. Atuh Beach bezochten we nog voordat we Kelingking Beach hadden overwonnen. Nou goed. Je moet er wat voor over hebben he.

Atuh Beach Viewpoint
Atuh Beach op Nusa Penida

En ik moet zeggen…het was allemaal goed betegeld. Dus ik heb onderweg nog heerlijk staan genieten van het mooie uitzicht. Want eerlijk is eerlijk: het strand ligt prachtig. Na enige inspanning ploften we dus op ons strandbedje en waggelden de zee in. Waggelen ja…de bodem van de zee is bezaaid met stenen en rotsen en het ontbrak ons aan waterschoenen. Het zoute water prikt aan onze wonden maar het werkt natuurlijk wel heerlijk ontsmettend. We genieten van deze rust en de omgeving. Prachtige rotspartijen aan weerskanten en veel groen. En dat terwijl we in azuurblauw water dobberen en er een zonnetje op ons bol schijnt.

Nusa Penida Bali
Heerlijk ontspannen op Atuh Beach – Nusa Penida

Zo! Dit zijn drie redenen waarom we Nusa Penida zo heerlijk vonden. Natuurlijk hebben we nog meer plekken bezocht. Daarnaast vonden wij ook een kijkje in het dagelijks leven op Nusa Penida erg bijzonder. Iets wat je niet terugleest op reisblogs of elders online. Daar komt dus een wat uitgebreidere blog over!

Stay tuned…

Meer tips voor je bezoek aan Nusa Penida:

Ben je nieuwsgierig naar hoe je op Nusa Penida reist? Scooter vs. auto met chauffeur? Lees dan hier verder. Mocht je willen weten waarom wij naar Nusa Penida gingen? Dan moet je vooral dit blog gaan lezen.