Waar is Bea?
Nusa Penida
Reizen

Hoe kom je op Nusa Penida?

Na de eerste rijstvelden te hebben belopen, de eerste nasi goreng te hebben genuttigd en ook een
eerste beproeving te hebben doorstaan (zie dit bericht voor meer informatie ;-)), is het tijd om ons
op te maken voor een vertrek uit het inmiddels vertrouwde Ubud. We zijn er aan gewend geraakt om vanaf de Starbucks met een scooter naar boven gebracht te worden en hier even voor te Whatsappen met het hotelpersoneel. Toch grappig, zo’n hotel bovenin midden tussen de rijstvelden.

Maar we zijn alle hordes toeristen en alles wat daar bij komt kijken ook een beetje zat, dus gaan we
op zoek naar wat meer authenticiteit. We struinen een ochtendje wat reisblogs af, pakken de Lonely
Planet er nog even bij (onder het genot van een lekkere verse smoothie) en komen tot de conclusie
dat de dichtstbijzijnde authentieke uitweg Nusa Penida is. Een eiland nabij de zuidkust van Bali. Vanaf
Sanur gaat er een boot naar dit eiland en we besluiten al gauw dat dit de volgende bestemming gaat
worden. Dan volgt nog de volgende uitdaging: een passend hotel vinden. En dan ook nog: een
passend hotel wat aan onze eisen voldeed. Want laten we wel wezen…we zijn dan wel op zoek naar
authenticiteit maar een beetje comfort mag wel. En een heleboel is al weggeboekt, zo last-minute
zoeken we. Toch denken we een pareltje te hebben gevonden. Zonder zwembad maar wel met een
prachtig uitzicht, een goed restaurant en warm water. Aldus de reviews. Verder kijken doen we niet.
Het past ruim binnen het budget en klikken gauw op de boekingslink, regelen een taxi naar Sanur en
vragen hoe laat er boten gaan. Ik ben al dat geregel al gauw zat en wil weer op pad 😉 Dus nadat ik weer stevig onderhandeld heb over de prijs van de taxi, duiken we de rijstvelden weer in en slenteren via al het groen Ubud weer in voor een lekkere lunch, cocktail en bijbehorend diner.

De volgende ochtend is het vroeg dag en worden onze koffers en wijzelf naar beneden gescooterd waar de taxi voor ons klaar staat, die ons in een uurtje of twee richting Sanur zal brengen. Daar dropt de chauffeur ons bij een saleskantoor van een bootmaatschappij waar we cash moeten betalen voor de overtocht. Zoveel cash heb ik niet en zoveel tijd om te pinnen en weer terug te rijden is er ook niet. Goede voorbereiding he? :-p Per hoge uitzondering mochten we in de haven, waarvandaan het bootje vertrekt, wel betalen. Pfieeeuw. Wij dus met de snelheid van het licht naar een pinautomaat om vervolgens op een enorm drukke weg tussen de scooters en toeterende auto’s door naar de haven te racen. Daar neemt de zeer behulpzame chauffeur ons mee naar het plekje waar we moeten verzamelen om met de Meruti Express de overtocht te kunnen maken. Ook meteen het punt waar we moeten betalen. Ik laat netjes onze tickets zien (ja die had ik al wel!), wacht op de uitnodiging om te betalen. En ik wacht dus nog steeds. 😉 De overtocht is geweest, Nusa Penida is bezocht en we mochten ook weer mee op de retourboot. Voor noppes! Geluk bij een ongeluk. Uiteraard niet heel netjes van mij dat ik niet had aangegeven dat we nog niet hadden betaald. Ik weet het. Maar goed…even een meevallertje 😉

Sanur - Nusa Penida
Vanaf Sanur vertrekt de boot naar Toyapakeh op Nusa Penida. Wel even de koffers over rotsen, door het zand én een klein stukje door het water tillen. Het helpt als je een vrouw bent maar een backpack is in dit geval handiger 😉

De boottocht was niet heel smooth qua golfslag maar goed het was te doen. Binnen anderhalf uur zetten we voet aan land op Nusa Penida. Je ziet en merkt het meteen: dit is heel wat anders dan Bali. Veel minder ontwikkeld, veel minder druk maar je wordt nog wel steeds besprongen door mensen die iets van je willen. Meteen moesten de onderhandel-skills weer tevoorschijn getoverd worden om een taxi te regelen naar het hotel. Wat eigenlijk op een compleet afgelegen plek bleek te liggen. In drie kwartier kwamen we op een plek aan waar werkelijk geen toerist te bekennen was. Wel een heel extreme overgang, van superdruk en toeristisch Bali naar super rustig en uitgestorven Nusa Penida.

We merken ook meteen dat het hotel lastig bereikbaar is (de bergen in, via grindpaadjes) en ook niet heel dichtbij de plekken ligt, die wij graag willen zien. Als doorgewinterde reiziger (dat mag ik toch wel zeggen?) sla ik mij wel weer even voor de kop dat ik niet heb gekeken naar de locatie van dit hotel én naar de must-sees op ons lijstje. Gelukkig is het hotel zelf wel heel erg leuk, zijn de mensen er vriendelijk en gastvrij én ligt het dus in een dorpje waar geen toerist te bekennen is. En dát heeft juist zo zijn charme, zagen wij toen we besloten om even door het dorpje te slenteren.

Kabeh Jati Garden Villa
Wij verbleven in Kabeh Jati Garden Villa. Mooi en kleinschalig (vijf bungalows) maar helemaal aan de oostkust van het eiland. Tip: kies voor een accommodatie aan de noordkust als je dichterbij de highlights wilt zitten.

Ook de eerste zonsondergang die we hier zien is schitterend. Het hotel ligt hoog en heeft uitzicht op zee waardoor we, tijdens het avondeten, genoten van de zon die langzaam in de zee wegzakte. Heerlijk moment waar we even goed op hebben geproost.

Hoe reis je op Nusa Penida?
Toch vroegen we ons wel af, hoe gaan we ons verplaatsen hier op dit eiland? We informeerden aan de receptie naar de mogelijkheden en kwamen er al gauw achter dat er twee manieren zijn.

  1. Je huurt een scooter. (voor ongeveer 3 euro per dag)
  2. Je huurt een auto met chauffeur. (voor ongeveer 30 a 36 euro per dag voor circa zes uur)

We hebben beide ervaren en ik vertel je in een volgende blog graag meer…maar ik kan je vast verklappen: daar zijn we niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen.

To be continued.

Liefs, Bea