Waar is Bea?
China - Bea
China

Wat heb jij toch met China?

Dit is een vraag die mij toch wel maandelijks gesteld wordt. Wat heb jij met China? 
Zeker nu ik afgelopen maand ben begonnen met het leren van mijn eerste woorden (of moet ik tekens zeggen?) Mandarijn, komt die vraag weer vaker voorbij.

Ik denk toch dat het te maken heeft met mijn fascinatie voor plekken op de wereld waar er zo totaal anders aan toe gaat dan bij ons, in het Westen. En hoewel ik vóór mijn eerste bezoek aan China echt ook wel andere landen heb bezocht die wat anders dan Nederland waren (denk aan Oman, Kenia…), viel in China gewoon alles op zijn plek. De natuur, het eten, de diverse cultuur, de geschiedenis, de fascinatie voor Mao Zhedong, de bijzonder moeilijke taal en de supervriendelijke bevolking…China heeft het allemaal.

Ni Hao!
Sta je een beetje verbouwereerd om je heen te kijken? Dan komt een Chinees al snel genoeg in actie om te proberen je te helpen. Waar moet je heen? Hoe kom je er? Spreek je geen Chinees? Dan belt hij wel even een vriend die Engels spreekt. En zo kom je toch weer terug in je hotel. Heerlijk! Het hoort bij China. Die taalbarrière.

Mijn China highlights:
Hoewel ik absoluut nog niet genoeg van het land gezien heb, het is even groot als Europa, kan ik tot nu toe toch wel een top-drie samenstellen…

  1. Tibet (what else do I need to say…Himalaya, Mount Everest…’once in a lifetime’ dingetjes)
  2. de Chinese Muur (bij Jinshanling, Huanhuacheng en Jiankou)
  3. Yunnan, het platteland in het zuiden  (hier heeft de Chinese tijd stil gestaan…ga minstens 40 jaar terug in de tijd…heerlijk!)

Wellicht dat deze top drie nog veranderd want ik stap maandag in het vliegtuig voor mijn zesde reis naar dit gigantische land. Dit keer voor werk, maar hee…beter in die omgeving dan in de file op de a4 richting kantoor in Leiden. Kan slechter toch 🙂

En hoewel het ook wel écht hard werken is, ja écht!, ga ik ook keihard genieten van al het moois wat China mij gaat bieden!

Binnenkort zal ik wat meer delen over mijn top drie en natuurlijk ook over mijn opkomende inspectiereis. Hebben jullie vragen of ideeën waar ik over kan bloggen? Laat het mij gerust weten!

Wil je meer beeldmateriaal zien van mijn reizen? Volg of bekijk dan mijn Instagram-feed!

Zaijian!